Koliko treba imati košnica za prosečnu porodcu! - POLJOMARKET
+381 64 005 0133       poljomarkets@gmail.com

Koliko treba imati košnica za prosečnu porodcu!

2019-02-27 17:19:15     Poljomarket     2299     1


kosnice, broj kosnica, pcele

Sa nešto više od 7.300 košnica Svrljig je opština sa najvećim brojem košnica po stanovniku u Srbiji. Svrljiški pčelari, koji su iskoristili blagodeti tog podneblja - planinsku nezagađenu sredinu i obilje lekovitog bilja, obeležili su u Galibabincu svoju slavu - Svetog Simeona Stolpnika. Ova godina sa dužim kišnim periodima izuzetno je loša za pčelarstvo, a ni prethodne dve nisu bile dobre. Ipak, svrljiški pčelari slavu su obeležili u optimstičnom raspoloženju.


Ako jedna godina bude dobra, može da pokrije dve loše godine. To je unosan posao, lep, i četvoročlana porodica može solidno da živi sa pedeset pčelinjih društava", kaže Toplica Đorđević, Svrljig.

"Ako jedna godina bude dobra, može da pokrije dve loše godine. To je unosan posao, lep, i četvoročlana porodica može solidno da živi sa pedeset pčelinjih društava", kaže Toplica Đorđević, Svrljig.

Za opstanak ne brinu ni Bogdanovići iz Galibabinca, koji su pokrenuli zahtevnu proizvodnju matičnog mleča, a spremaju se i za proizvodnju veoma traženog pčelinjeg otrova.

"Meda nije bilo. Polenov prah i mleč samo, i zahvljujući tim proizvodima opstajemo ove godine, poslujemo pozitivno", kaže Momčilo Bogdanović, Galibabinac.

I najveći proizvođači meda u Srbiji sa 1.400 košnica i godišnjom proizvodnjom većom od 40 tona meda, takođe su Svrljižani.

"Velika ulaganja, velliki trud, a prihod promenljiv, od godine do godine. Ali kad se planski radi, može najnormalnije da se živi", kaže Zoran Radosavljević, Svrljig.

Upravo na Radosavljeviće ugledaju se mnogi svrljiški pčelari, pa je to opština sa najvećim brojem košnica po stanovniku u Srbiji. Godišnje se u proseku proizvede 200 tona meda, a sa cenom od četri evra po kilogramu to je 800.000 evra godišnjeg prihoda.

Izvor: rts.rs