Situacija sa kupinama očajna - POLJOMARKET
+381 64 005 0133       poljomarkets@gmail.com

Situacija sa kupinama očajna

2019-02-28 17:31:09     Poljomarket     1873     1


kupine, berba kupina

Stigla za berbu, rodila nikad bolje, ukus izvanredan i u sred sezone prekinut otkup. Za ovogodišnju kupinu nema mesta u hladnjačama, a prema rečima stručnjaka nije ga ni bilo od samog početka sezone. Znalo se još tada da je bilo oko 10.000 tona prošlogodišnjeg roda na lageru i ova situacija je mogla da se nasluti.

Slavica Velimirovic, voćar iz Velikog Krušinca ipak neće dozvoliti da ovogodišnji rod sa ovih 20 ari propadne. Očekuje oko 6 tona, do sada je nabrala blizu 2 tone od kojih je uspela da proda blizu 1000 kilograma po ceni od 30 dinara.

Ni Miodrag Radojevic, otkupljivac iz Velikog Krušinca, nije mogao da utiče na ovu odluku. U ovom poslu je preko 15 godina, i kako nam je rekao ne pamti da je ikada bila ovakva situacija

A ovde voćari, bar oni koji poslednjih godina podižu zasade kupine, ne zavise od neba. Podižu se savremeni kupinjaci, uglavnom se sadi čačanska bestrna, sa sistemom kap po kap. Novac koji se zaradio prošle godine se odavno potrošio. I taman kada su voćari mislili da ce moći sa ovom godinom da ostvare zaradu, nakon tri otkupa doziveli su razočaranje, nakon koga će oporavak biti težak i dugotrajan.

Izvor: http://www.b92.net/