Mlekare traže zaštitu od države - POLJOMARKET
+381 64 005 0133       poljomarkets@gmail.com

Mlekare traže zaštitu od države

2019-02-28 13:00:11     Poljomarket     1783     1


mleka, mlekare zastita, otkup mleka

Predstavnici mlekarske industrije Srbije zatražili su da se zadrže zaštitne mere – prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja EU i nakon 30. juna 2016. godine, kako bi se očuvala domaća sirovinska baza i pronašao održiv model očuvanja primarne proizvodnje mleka. Jedinstven stav mlekarske industrije da je neophodno zadržati postojeći režim zaštitnih mera dogovoren je na jučerašnjoj sednici Grupacije mlekarske industrije PKS, koja okuplja vodeće proizvođače i prerađivače mleka u Srbiji.

Gubitak domaće sirovinske baze mlekarske industrije, stvara mogućnost da domaće tržište postane zavisno od uvoza mleka i mlečnih proizvoda, koji učestvuju u vrednosti minimalne potrošačke korpe sa oko 8,82 odsto, a prosečne potrošačke korpe sa 7,02 odsto. Rast cena mleka u inostranstvu imao bi direktan uticaj na povećanje troškova života u Srbiji, ocenili su predstavnici domaće mlekarske industrije. Sednici Grupacije mlekarske industrije prisustvovali su i predstavnici Grupacije za stočarsku proizvodnju, koji se bave govedarstvom. Kako je istaknuto, stočarstvo u Srbiji je zasnovano na malim i srednjim gazdinstvima koja su vlasnici dve trećine uslovnih grla stoke. Udeo stočarstva u vrednosnoj strukturi poljoprivredne proizvodnje iznosi oko 33,1 odsto, što je veoma malo s obzirom na raspoložive zemljišne površine. Smanjenje stočnog fonda utiče i na smanjenje broja zaposlenih na farmama koje proizvode sirovo mleko. Negativan efekat, osim manjka radne snage, ogleda se i u padu broja stanovnika i nepovoljnom prirodnom priraštaju u tim regionima.

Saopštenje koje ste pročitali prosledili su nam iz centra za komunikacije PKS, međutim našoj redakciji se javilo nekoliko poljoprivrednika, a postoje i brojni komentari na društvenim mrežama da se obustavlja otkup od pojednih proizvođača te da cena varira od slučaja do slučaja. Srpski stočari su, podsećamo, i dalje nezaštićeni jer ne postoji Nezavisna laboratorija za kontrolu mleka o čemu se priča više od jednu deceniju. Setimo se da su Laboratoriju u Batajnici otvorilii Saša Dragin i Snežana Bogosavljević, a bezuspešno se ovim poslovima bavio i pređašnji ministar Dušan Petrović. Goran Knežević takođe po ovom pitanju ništa nije u radio jer je zbog afere aflatoksin smenjen. Međutim sada se pominje da će upravo on biti ministar privredeu novoj Vladi Srbije a da će gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović biti ministar poljoprivrede kojem će resor biti smanjen jer će ekologija biti izdvojena, naravno ovo su sve nezvanične informacije koje ćemo imati prilike da proverimo već za koji dan kada bude formirana Vlada Srbije.

Tražili smo komentar iz najveće mlekare u Srbiji, Imlek a.d. i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine ali još nismo dobili odgovore na pitanja zbog čega se dešavaju problemi u otkupu sirovog mleka i šta Ministarstvo preduzima po tom pitanju. Imajući u vidu da je Snežana Bogosavljević Bošković sada samo tenički ministar poljoprivrede, do imenovanja novog i njegovog uhodavanja golgota poljoprivrednika će verovatno biti nastvaljena, naročito onih na jugu Srbije koji imaju manji broj grla i kojima je to jedan od retkih prihoda, ako nije i jedini.

Ono što zabrinjava jeste da je slična situacija i u Republici Srpskoj jer smo tokom posete jednom stočarui saznali da su i njemu obustavili otkup na tri dana uprkos tome što dnevno proizvede više od 400 litara mleka.

izvor agropress.org.rs