TRETIRANJE KRUSKINE BUVE - POLJOMARKET
+381 64 005 0133       poljomarkets@gmail.com

TRETIRANJE KRUŠKINE BUVE

2019-03-03 19:47:49     Poljomarket     3281     2


tretiranje kruskine buve, buve na kruski, kruskina buva, tretiranje

Najveće štete prouzrokuju larve koje sišu biljne sokove i obilno luče “mednu rosu” koju naseljavaju gljive čađavice zbog čega napadnuti delovi biljke pocrne. Letorasti zaostaju u porastu, plodovi ostaju sitni ili su deformisani.U našim klimatskim uslovima kruškina buva prezimljava kao imago u pukotinama kore stabla, opalog lišća ili drugim pogodnim skrovištima.


U proleće, aktivnost imaga počinje čim temperatura dostigne 8˚C. Sa povećanjem temperature, mogu se na granama i grančicama zapaziti odrasli insekti, u manjoj ili većoj brojnosti zavisno od inteziteta napada štetočine u predhodnoj godini i broja prezimelih jedinki.

Čim temperatura uzastopno tri dana dostigne 10˚C ili više,ženka se pari i polaže svetlo žuta jaja u pukotine letorasta ili u osnove cvetnih i lisnih pupoljaka. Posle 10 do 14 dana iz jaja se pile larve,uvlače se ispod lišća pupoljaka i hrane, sišući sokove. Posle pet uzastopnih presvlačenja, koja traju 20-25 dana, larve se pretvaraju u odraslu štetočinu koja se uskoro pari i polaže znatno veci broj jaja (600-1200) nego predhodna, zimska generacija. Nova generacija polaže jaja na vršnom lišću, uzdužno u blizini glavnog nerva.

U zasadima se kruškina buva svake godine pojavljuje u različitom intezitetu. Na njenu pojavu utiču mnogi faktori, među kojima i:

  • - preterano đubrenje azotom,
  • - osetljivost sorti,
  • - uništavanje korova,
  • - uništavanje prirodnih neprijatelja
  • - brzo prilagođavanje pesticidima.

Sa suzbijanjem kruškine buve mora se početi na vreme tj. prvo prskanje krušaka obaviti u toku zime, kada štetočine počinju da izlaze iz zimskog skrovišta i ženke počinju da polažu jaja (prvi topliji dani u februaru). Za ovo tretiranje koristiti kombinaciju mineralnog ulja i insekticida iz grupe piretroida u koncentraciji prema upustvu proizvođača.

Vesna Nišavić Veljković, dipl.ing. PSSS Čačak

Preporučuje se proizvođačima da urade tretman preparat na bazi a.m.spirodiklofen Envidor u konc.0,06% u zasadima gde je prisustvo narandžastih jaja dominantno. U zasadima gde je došlo do puljenja larvi primeniti preparate a.m. spirotetramat Movento u konc. 0,15% ili preparate na bazi a.m. abamektin Vertigo 1,8 EC, Vertimek 1,8 EC u koncentraciji 0,12% uz dodatak mineralnog ulja 0,25%.

PIS vojvodine