Maline prolećna sadnja - POLJOMARKET
+381 64 005 0133       poljomarkets@gmail.com

Maline prolećna sadnja

2019-02-28 19:52:56     Poljomarket     6854     1


maline prolecna sadnja, maline, sadnja malina, prolecna sadnja, zasadi malina

Pored izbora parcele za malinjak izbor kvalitetnog sadnog materijala je osnovni preduslov uspešne i rentabilne proizvodnje maline. Za podizanje novih zasada maline treba korisiti sadnice iz registrovanih rasadnika koji podležu fitosanitarnoj kontroli i čije su sadnice zdrastveno ispravne i sortno čiste.Poslednjih godina najveći problem predstavlja Phytophthora fragariae var. rubi pa treba koristiti sadnice koje su testirane na prisustvo ovog patogena


Na žalost veliki broj proizvođača se i dalje opredeljuje na podizanje zasada sadnicama koje uzimaju iz rodnih zasada najčešće zbog finansijskih razloga. Problem sa takvim sadnicama je u zdrastvenom stanju zbog neadekvatne zaštite ali i u sadnicama koje se razvijaju iz semena tako da novi zasad nije sortno čist. Osim umanjenog roda i kvalitet plodova je lošiji - manji broj koštunica, zrnast plod.

Najbolje je malinu saditi odmah po vađenju sadnica iz matičnjaka. Ukoliko to nije moguće sadnice treba utrapiti do momenta sadnje. Takođe ako sadnice provedu duže vremena u transportu potrebno je koren sadnica potopiti u vodu 12 - 24 časa kako bi sadnice povratile svežinu.

Za sadnju koristiti samo zrele sadnice, bolje su sadnice umerene debljine 6-10 mm, sa dobro razvijenim korenovim sistemom koji ima 8-10 glavnih žila i uz mnošto obrastajućih žilica. Posebnu pažnju pri manipulaciji sa sadnicama posvetiti podzemnim pupoljcima na žilama i podzemnom stablu iz kojih će se razviti novi izdanci.

Pre sadnje treba detaljno pregledati korenov sistem i nadzemni deo sadnice na prisustvo neke bolesti, štetočine ili nekog drugog oštećenja. Sve suve i oštećene žile treba otkloniti ili skratiti do zdravog dela a predugačke skratiti na dužinu od 10 - 15 cm.

Radi lakšeg uspostavljanja kontakta između žila i zemlje i boljeg primanja sadnica, poželjno je koren sadnica potopiti u smešu pripremljenu od jednakih delova sveže goveđe balege, ilovače i vode uz dodatak nekog od fungicida kao dezinfekcionog sredstva.

.

Đorđe Sovilj, dipl. ing.

Priprema zemljišta za gajenje maline treba započeti u rano proleće.Zaostale površinske useve treba uništiti herbicidom širokog spe - ktra.Da bi zemljište oslobodili zaostalog busenja zemljište treba dobro uzorati,tanjrati,izdrljati. Zatim treba formirati redove. Nakon toga trebalo bi napraviti leje-visine 25-30 cm i široke 1,2-1,8 m pri osnovi. Leje omogućavaju dobru drenažu kod vlažnih i teških zemljita. Redove je najbolje postaviti u pravcu sever - jug kako bi se obezbedila maksimalna izloženost suncu, ili u pravcu duvanja vetra, zbog bolje ventilacije i protoka vode.

Zelene reznice dobijene iz kulture tkiva treba zasaditi kao rasadu pošto prođe opasnost od pojave mrazeva. Drvenaste reznice koje su prošle kroz period mirovanja mogu se zasaditi i ranije. Korenov sistem treba pokriti sa 2 cm zemlje i dobro utabati kako bi koren dobro prionuo za zemlju. Sadnice dobijene iz kulture tkiva imaju niz prednosti, ali isto tako pokazuju osetljivost na herbicide. Najbolji način da se sadni ce iz kulture tkiva prime jeste da se po sadnji zemlja dužinom brazde prekrije slojem slame, u svrhu malči ranja, u godini sadnje.