Tov junadi - POLJOMARKET
+381 64 005 0133       poljomarkets@gmail.com

Tov junadi

2019-02-28 19:16:50     Poljomarket     4872     1


tov junadi, tov, junad, krave, hrana, zivotinje, bezbednost

Za proizvodnju goveđeg mesa razrađena su tehnološka rešenja za tovilišta kapaciteta 100, 200 i 500 tovljenika u turnusu. Svi modeli se zasnivaju na intenzivnom tovljenju junadi sa hranivima proizve - denim na vlastitim imanjima i odgovarajućom tehnologijom proizvodnje hrane.


Za intenzivan tov junadi na našim područjima najbolje odgovara simentalska rasa i domaće šareno goveče u tipu simentalca, jer su ove dve rase kod nas najviše zastupljene i najbolje odgovaraju tovu do 400-450 kg. Svetski lider u proizvodnji bezbedne hrane za životinje, a time i hrane za ljude. Naša misija je da poboljšamo zdravlje i performanse životinja poboljšavajući nutritivnu vrednost njihovih obroka. Verujemo da možemo razumeti potrebe i očekivanja naših kupaca tek kada dostignemo savršenstvo u kvalitetu i marketinškim inovacijama. Verujemo da "radeći dobro donosimo dobrobit" i u trgovini i u zajednici.

Za sve modele farmi predviđen je intezivan tov u zatvorenom sistemu sa grupnim boksovima i po 10 junadi u boksu, rešetkasti podom, izđubravanjem tečnim stajnjakom i normativima za površinu podnog prostora u boksu po grlu u zavisnosti od telesne mase: (200 kg - 1m2 , 300kg -1,4m2 , 400kg -1,7m2 i preko 400kg - 2m2) . Predviđeno trajanje turnusa je oko 250 dana (8-9 meseci) u zavisnosti od mase teladi na početku tova. Junad će se hraniti koncentrovanim obrocima do težine od 400-450 kg uz dnevne priraste od 1200 grama, jer se na ovakav način dobija odličan kvalitet mesa koji je kao takav veoma pogodan za izvoz na zapadnoe vropsko tržište.

Za ostvarenje planiranih rezultata mora se obezbediti sledeći uslovi

  • - nabavka kvalitetne teladi ujednačenog rasnog sastava,
  • - telad koja se uvode u tov moraju biti zdrava,
  • - tehnika i tehnologija ishrane treba da se odvija precizno po programu,
  • - formirane grupe za tov trebaju da budu ujednačene u pogledu težine, starosti, da budu istog pola i da su pripremljena za planiranu ishranu u tovu.

Zbog toga je poželjno da se telad nabavljaju od kooperanata sa kojima je ugovorena proizvodnja i način nege, ishrane i držanja do preuzimanja.

Tehnologija tova podeljena je na tri faze:

  • - Prva faza tova počinje otkupom teladi telesne mase od 140 do 160 kg, koju smo označili kao pripremnom fazom i ona traje 15 do 20 dana.
  • - Druga faza je predtov i traje do postizanja telesne mase od 250 kg i - Treća faza je finalni (završni) tov koji traje do postizanja planirane telesne mase od 400-450 kg (prosečno 420 kg).

Osposobljavanje gazdinstava za proizvodnju mesa u govedarstvu predpostavlja određena investiciona ulaganja, pre svega u izgradnji novih i rekonstrukciji i dogradnji postojećih objekata za držanje i uzgoj stoke,a osim toga i pratećih objekata kao što su: objekti za manipulaciju sa stajnja kom po savremenim ekološkim zahtevi ma, prostorije za smeštaj koncentrovanih hraniva, nastre šnice za seno, silo trenčevi za silažu i stočna vaga za kontrolu prirasta i efikasnost obroka.

Rekonstrukcija objekata za uzgoj predviđa ulaganje u:

  • - štalsku opremu ,
  • - nabavku junadi za tov,
  • - zasnivanje novih veštačkih livada
  • - opremu za proizvodnju i spremanje krme, kao što su odgovarajući traktor sa priključnim uređajima (plug, tanjirača, drljača, univerzalna sejalica, kombajn za silažu, prevrtač i sakupljač sena, cisterna za osoku, prikolica, kultivator, kosa za traktor i atomizer

Ishrana tovne junadi je planirana na bazi sledećih hraniva :

  • - seno,
  • - kukuruzna silaža,
  • - silaža sirovog klipa kukuruza i
  • - koncentrat.

Osnovne karakteristike proizvodnje sena lucerke, sliaže od biljke kukuruza i silaže sirovog klipa kukuruza identične su kao kod modela robnih farmi za proizvodnju mleka. Koncentrat će se koristiti iz nabavke (u krmnim smešama za junad sadržaj proteina treba da bude: za telesne mase do 250 kg 13-14% ukupnih proteina, a preko 250 kg 12% ukupnih proteina). Plan setvenih površina za proizvodnju krme za tov junadi:

Vrsta krme Model 100 junadi Model 200 junadi Model 300 junadi
Potrebno za 1 turnus Potrebno ha Potrebe za 1 turnus Potrebno ha Potrebe za 1 turnus Potrebno ha
Seno lucerke, kg 13635 0.91 27270 1.82 68175 4.55
Silaža cele biljke kuk,kg 154530 3.00 309060 6 772650 15.45
Silaža sir. klipa kuk, kg 159075 10.60 318150 21.2 795375 53.05
Ukupno ha 14,51 29,02 73,03

Zootehnika i zdravstvena zaštita junadi. Programom zdravstvene zaštite predviđeno je sprovođe nje određe nih veterinarsko sanitarnih mera u cilju sprečavanja, suzbijanja i iskorenjavanja bolesti opasnih kako za živo tinje tako i za ljude (TBC, bruceloza, slinavka, šap, antraks i dr.). Preventivnom suzbijanju parazitarnih bole sti, te dezinfekcijom u širem smislu dat je nužan značaj održavanju higijene objekata i životinja. U tom smislu provodiće se i mere dehelmintizacije juna di protiv metiljavosti. Obavezno je i ispitivanje junadi na bolesti kao što su tuberkuloza, bolest plavog jezika, leptospiroza,...

Vakcinacija teladi je obavezna mera prilikom otkupa, kao i kompletan veterinarski pregled uklju čujući i čišće nje od parazita - dehelmintizaciju. Pre useljenja teladi i nakon plasmana utovljene junadi potrebno je izvršiti dezinfekciju staja, a jednom godi šnje će se vršiti pregled na brucelozu.

Literatura: Mr Milun D Petrović, Dr Milan M Petrović, Dr Vladimir S Kurćubić - GOVEDARSTVO TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE, Čačak, 2006