Kalijum i fosfor u ishrani biljaka - POLJOMARKET
+381 64 005 0133       poljomarkets@gmail.com

Kalijum i fosfor u ishrani biljaka

2019-03-03 19:57:49     Poljomarket     6803     1


kalijum, fosfor, rast biljke, biljka, secerna repa, repa

Kalijum učestvuje u stvaranju šećera i belančevina,naročito je zapaženo njegovo delovanje prilikom usvajanja vode i smanjenje transpiracije. Zato biljke koje su dobro snabdevene vodom bolje podnose sušu.Deficit kalijuma se najbolje zapaža na lišću, kod biljaka gde je izražen nedostatak kalijuma, vrhovi i ivice lišća najpre postaju žuto-zelene boje a kasnije mrke ili crvene i izumiru.


Dobra ishrana kalijumom se naročito ispoljava na kvalitet proizvoda,tako da se npr. kod šećerne repe povećava sadržaj šećera. Kod ovakvih biljaka je zapažena i veća otpornost prema bolestima. Najveći deo kalijuma u zemljištu je u neorganskom obliku. Zemljišta težeg mehaničkog sastava sa više gline imaju više kalijuma od lakših, peskovitih zemljišta. Ukupne količine kalijuma u zemljištu se kreću oko 2% ali biljke koriste mali deo, zbog čega je potrebno dodavanje kalijuma primenom mineralnih đubriva, naročito kod biljaka koji su veći potrošači kalijuma (šećerna repa, krompir, kukuruz, povrće).

Biljke kalijum usvajaju intenzivno u vidu jona iz zemljišnog rastvora,jedino azot biljke usvajaju brže od kalijuma,a redosled usvajanja nekih elemenata je sledeći:azot,kalijum, fosfor, kalcijum,magnezijum.

FOSFOR kao gradivni element ulazi u građu velikog broja organskih jedinjenja koja ulaze u sastav žive materije.Žitarice u početku svog razvoja, ako nemaju dovoljno fosfora, imaju sivozeleno lišće, koje je usko i stoji uspravno. Kasnije se boja menja u violetnu, zrno se slabo razvija i ostaje šturo. Kada u zemlji ima dovoljno fosfora zrna žitarica su jedra, visoke hektoli tarske težine i dobre klijavosti. Fosfor utiče i na razvoj stabla koje postaje otpornije na bolesti i poleganje. Kod šećerne repe fosfor povećava količinu šećera, a kod krompira sadržaj skroba.

Glavni izvor fosfora za biljke je zemljište u kome se njegov sadržaj kreće od 0,02-0,15%.Fosfor se u zemljištu najvećim delom nalazi u obliku neorganskih jedinjenja. Pristupačnost fosfora za biljke je različita u raznim tipovima zemljišta. U kiselim zemljištima veliki deo fosfora je u obliku fosfata aluminijuma i gvožđa, tako da ova zemljišta nemaju dovoljno pristupačnog fosfora za normalnu ishranu biljaka.

Zemljišta neutralne i slabo alkalne reakcije imaju veće količine rastvorljivog i biljkama pristupa čnog fosfora. Pošto je od ukupne količine rezervenog fosfora u zemljištu mali deo pristupačan za biljke neophodno je da se unosi putem mineralnih đubriva kod kojih je njihovo iskorišćavanje oko 20%.

dipl.ing.Milanka Miladinović