poljomarkets@gmail.com

Aeolus

 Prokredit banka

Lešnik i tartufi

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

Novost na našim prostorima je gajenje leske oplemenjene tartufima.Leska može da predstavlja medijum odnosno podlogu za gajenje vrlo skupocenih gljiva tartufa-Tuber sp.Veoma privlačno deluje da ubirate dve vrsta ploda sa jedne biljke. Sa obzirom da se na korenu lešnika odvija simbiotski proces sa gljivicama, odnosno mikoriza, to je iskorišćeno, za inokulaciju mlade sadnice korena leske kako za letnji tartuf ili crni-Tuber melanosporum,tako i za beli zimski tartuf-Tuber magnatum.

 

Kod gajenja leske kojom se prizvodi tartuf treba imati u vidu da se zapravo radi o dve različite tehnologije. Postoji mnogo ograničenja u ovakvoj proizvodnji.

Crnji tartufse lakše proizvodi,dok beli veoma teško ili samo slučajno.. Proizvodnja samog ploda lešnika je mala, nekoliko kilograma, po stablu. Parcela pod zasadom leske se međuredno ne sme obrađivati da se ne bi oštetio koren inokulisan tartufom, koji je inače plitak.

Ne sme se intezivno navodnjavati jer tartufi ne podnose višak vode u zoni korenovog sistema. Takođe đubrenje mineralnim đubrivima nije dozvoljeno ili je ograničeno. Sve ovo navodi da je proizvodnja lešnika za konditorsku industriju potpuno različita od gajenja tartufa na leski.

Korišteni delovi teksta - Srđan Pavlović